نام علمی : .Tilia platyphyllos Scop
نام انگلیسی: Female lime,Large leave lime
نام فارسی: درخت نمدار برگ درشت
درخت نمدار برگ درشت از تیره گیاهان زیرفونهستند.گیاهان این تیره به صور مختلف ،درخت یا درختچه و یا نمونه های علفی (مانند انواع Corchorus) می باشند. امتیاز آنها از تیره پنیرک بیشتر به علت دارا بودن کاسبرگ های آزاد و مجزا از یکدیگر است. عموماً برگ های متناوب استیپول دار و گل های منظم، نر – ماده ، یا بر دو نوع نر و ماده ۲ پایه یا پلی گام دارند .هر گل آن ها مرکب از ۴ یا ۵ کاسبرگ زود افت ، ۴ یا ۵گلبرگ آزاد و تعداد زیادی پرچم است.تخمدان آنها شامل ۲ تا ۱۰ برچه و میوه آن ها بتفاوت ، خشک و ناشکوفا و یا پوشینه و شکوفاست.این گیاهان به علت دارا بودن ،موسیلاژ ،تانن ،اسانس دانه های روغن دار و همچنین دسته های فیبر در اندام های خود مورد استفاده فراوان قرار می گیرند.غالب آن ها در مناطق گرم می رویند. نمونه های داروی کم ارزشی از این گیاهان در ایران یافت میگردد.
درخت نمدار برگ درشت
درختی زیبا و دارای برگ های پهن و بزرگ ،متناوب ،نرم به رنگ سبز در هر دو سطح پهنک و کرکدار منحصراً در سطح فوقانی پهنک است. گل های نسبتاً بزرگ با عطری قوی تر از (T corodata) و به رنگ زرد دارد.مشخصات ظاهری و رنگ گل درخت نمدار برگ درشت بهترین وسیله تشخیص آن از گونه های دیگر است.به علت زیبایی خاصی که دارد درخت نمدار برگ درشت پیوسته به عنوان زینت نیز پرورش می یابد. قسمت مورد استفاده آن و (T cordata) ، گل و یا گل های همراه با براکته آنهاست.
گل آذین تیول دارای اسانس است که بر اثر تقطیر با آب، از آن بدست می آید به علاوه شامل تانن مخصوصاً براکته های گل (آذین)، موسیلاژ و قند است.اسانس آن که به مقدار کم در آب حل میگردد بونی مخصوص و مطبوع و ماده ای به نام فارنسول (Farné sol) دارد.
خواص درمانی درخت نمدار برگ درشت
درخت نمدار برگ درشت دارای اثر ضد تشنج آرام کننده معرق و مدر است.بررسی های ارزنده( D.H.Leeler)نشان داد که تیول با دارا بودن اثر کاهش دهنده گلبول هاو کم کننده حالت چسبندگی و قابلیت انعقاد خون در رقیق گردانیدن خون و کم کردن مقدار آن در عضوی که حالت برافروختگی دارد مؤثر می باشد.طبق بررسی های جدید چوب قسمت سطحی این درخت اثر بازکننده (.Vaso - dilat) مجاری عروق خونی قلب دارد در درمان آنژین صدری (Angine de poitrine) مفيد واقع می گردد.دم کرده آن به صورت غرغره و حمام جهت رفع تحریکات مخاط دهان بکار می رود. از چوب درخت نمدار برگ درشت، نوعی ذغال گیاهی سبک تهیه می شود که در رفع سوء هضم ها مؤثر است. دم کرده ۵ تا ۱۰ در هزارگل تیول یا گل مخلوط با براکته ها به مقدار ۳ تا ۴ فنجان در روز بین هر دو غذا همذاه با آب مقطر آن به مقدار ۶۰ تا ۱۲۰ گرم مصرف می گردد.
خواص درمانی درخت نمدار برگ درشت
ضد تشنج
آرام بخش
کاهش دهنده گلبول ها
کم کننده چسبندگی خون
کمک در انعقاد خون
باز کننده عروق خونی قلب
منبع: کتاب گیاهان دارویی تالیف دکتر علی زرگری انتشارات دانشگاه تهران، 1390، جلد.1 ص 409
شرکت وینا تولید کننده و توزیع کننده محصولات طبیعی از گیاهان دارویی با همکاری پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، واقع در پارک علم و فناوری البرز