نام علمی : .Phasaeolus vulgaris L
نام انگلیسی: Kidney bean
نام فارسی: گیاه لوبیا
گیاه لوبیا، گیاهی علفی و دارای ساقه ای است که به تفاوت برحسب نژادهای مختلف ممکن است کوتاه و یا بالارونده باشد. برگ های گیاه لوبیا مرکب از ۳ برگچه پهن بزرگ و خشن ، گل های گیاه لوبیا سفید مایل به زرد یا مایل به بنفش و میوه گیاه لوبیاباریک ، دراز ، نوک تیز و محتوی دانه های آن کشیده و بیضوی است. قسمت مورد استفاده گیاه لوبیا پوست ، میوه و دانه آن است.
خواص گیاه لوبیا
میوه (پیله)، ساقه و دانه نارس گیاه لوبیا اثر مدر ومعالج بیماری قند دارند.در حالی که آرد دانه گیاه لوبیا نرم کننده است.از جوشانده میوه گیاه لوبیا (یعنی قسمتی که دانه را فرا می گیرد) می توان در موارد آب آوردن انساج، خیز بدن (Oedé mé)، رماتیسم مزمن، سیاتیک، نقرس، بیماری های کلیه ومثانه، ورم حاد یا مزمن مفاصل، دانه های جلدی و غیره استفاده به عمل آورد است. مصرف آن در هیدروپیزی هایی که ارتباط با بیماری های قلب و گردش خون دارد و هچنین در بیماری تیفوئید، آلبومینوری زنان باردار و به طور خلاصه در کلیه بیماری های مزمن مجاری ادرار حتی سنگ کلیه و همچنین نقرس تجویز گردیده است.مورد دیگر استفاده گیاه لوبیا افزایش مقدار ادرار بیماران مبتلا به قند و کاهش مقدار قند ادرار آن ها پس از مصرف میوه لوبیاست که پزشکان مختلف این اثر را تایید نمودند.در استعمال خارج به کار بردن آرد دانه لوبیا در رفع اگزماهای حاد و مزمن در حالات خشک و مرطوب اثر مفید بوجود می آورد. مشاهدات مختلف نشان داده است که آرد دانه لوبیا اگر بر روی دانه های جلدی که همراه با خارش های تحمل ناپذیر باشد قرار داده شود اثر آرام کننده نشان می دهد.
تاریخچه گیاه لوبیا
استفاده از میوه لوبیا به منظورهای درمانی از قدیم الایام بین مردم معمول بوده است و اگر به تاریخچه آن توجه شود مشاهده می گردد که بیماری های مختلفی را از زمان های خیلی قدیم با آن مداوا می نمودند و چون شرح همه آنها در این مطلب میسر نیست از این جهت به ذکر مختصر نتایج بررسی های دانشمندان ساله ای اخیر اکتفا می شود. (W.Ripperger) در سال ۱۹۳۷ با توجه به نتایجی که (Dr.L.Ross) از میوه لوبیا به دست آورد موارد درمانی زیر را برای آن ذکر نمود : بیمار قلبی مبتلا به خیز اندام های سافله که مدتی با دیژیتال تحت مداوا قرار گرفته ولی منحصراً بهبود موقتی در او ظاهر می شد به طوری که خیز اندام های سافله بیمار مجدداً عودت پیدا می نمود، مدتی تحت رژیم لوبیا قرار گرفت و نتیجه آن شد که با مصرف سوپ میوه لوبیا، حجم ادرار افزایش پیدا کند و با ادامه مصرف آن با نظر پزشک معالج نتایج مطلوب از این درمان به دست آمد.
منبع: کتاب گیاهان دارویی تالیف دکتر علی زرگری انتشارات دانشگاه تهران، 1390، جلد.2 ص 52
شرکت وینا تولید کننده و توزیع کننده محصولات طبیعی از گیاهان دارویی با همکاری پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، واقع در پارک علم و فناوری البرز